Met KUNST UIT DE KOP in oktober 2019 ging Kunstenaarsvereniging VanTyNaarLo (VTNL) door op de vorig jaar ingeslagen weg om de ateliers zo geconcentreerd mogelijk naar de kunstliefhebbers te brengen in plaats van andersom. De start in 2018 werd al een succes, dat willen we dit jaar nog verbeteren in Vries.

Kunstenaars van VTNL trokken in Onder de Linden en Plaats de Wereld in Vries mobiele ateliers op waarin ze hun kunst toonden. De kunst werd omlijst met diverse optredens. In het al even mobiele winkeltje met ‘Kleintjes kunst’ werden kunstwerken te koop aangeboden voor een zeer aantrekkelijke prijs. In de Bonifatiuskerk was een prachtige expositie te zien 'Licht - Donker', voortbordurend op het eerder gehouden Tweiduuster Festival in Vries.

Veel bezoekers kwamen het weekend van 6 en 7 oktober naar Oudemolen om te genieten van kunst van elf VTNL-leden. Men maakte uitgebreid kennis met de kunstenaars zelf en bezoekers gingen zelf aan de slag om iets moois te maken. Een gezellig VTNL-weekend op een  prachtige buiten locatie in Oudemolen mèt mooi weer. Met kampvuur en de meeste kunst in de open lucht een zeer sfeervol geheel.

Hieronder een uitgebreid fotoverslag van het weekend op het terrein en in de schuren van Staatsbosbeheer in Oudemolen.

Veel bezoekers kwamen het weekend van 6 en 7 oktober naar Vries om te genieten van de kunst van negen VTNL-leden. Mensen maakten uitgebreid kennis met de kunstenaars zelf en vele gingen zelf aan de slag om iets moois te maken. Een gezellig en gemoedelijkl VTNL-weekend mèt mooi weer. Hier een uitgebreid fotoverslag van het weekend in de Bonifatiuskerk en Café onder de Linden in Vries.

Samen met curator Ingeborg Entrop onderzochten 24 leden van Kunstenaarsvereniging VanTyNaarLo het thema Trillingen, met een grote expositie in museum De Oude Wolden (van 2 april t/m 20 augustus 2017 te zien in Bellingwolde).

In dit album is een verslag te zien van de Nieuwe Beeldenstorm in woord en beeld. Dit VTNL project vond plaats in de slipstream van 'Tynaarlo Culturele Gemeente', van 4 juli tot en met 4 september 2017.

Kunst die ontstaat vanuit fascinatie, laat zien wat ons raakt. VTNL kunstenaars die meewerken aan de expositie Mij een zorg!? laten in woord en beeld zien wat hen raakt.

KLIK OP DE EERSTE FOTO OM HET GEHELE FOTOALBUM TE BEKIJKEN

Allemaal hebben we wel eens zorgen, zorg over de wereldproblematiek, zorgen om familie of de natuur. Wat betekent dit voor jou, voor ons? Kunstenaarsvereniging VanTyNaarLo reageert op unieke wijze op deze ontwikkelingen met de expositie Mij een zorg!?, waarvan op Vries.Nu, een verslag is te lezen van de opening. Iedere deelnemende kunstenaar heeft zijn of haar eigen gevoelens en gedachten bij dit onderwerp, en geeft daar op verschillende manieren vorm aan. De kunstenaars laten met hun werk zien waar ieders zorg en persoonlijk engagement ligt. Het belooft daarmee een spannende en gevarieerde expositie te worden, samengesteld door curator Lennard Dost.

Op vrijdag 11 september werd de tentoonstelling Nieuwe Collectie! van VTNL in de CBK Drenthe Galerie in Warenhuis Vanderveen geopend door Nico Vanderveen, directeur van Warenhuis Vanderveen.

De tentoonstelling Nieuwe Collectie! is gemaakt door Kie Ellens, kunstenaar en scout actuele kunst bij het Fries museum. Op uitnodiging van VTNL ontwikkelde Ellens een tentoonstelling waarbij de winkelervaring van het warenhuis naadloos overgaat in de tentoonstelling. Als in een ware winkeluitstalling wordt het werk van de diverse leden van VTNL gepresenteerd. Ellens heeft gekozen om voor de inrichting van de tentoonstelling gebruik te maken van het bestaande materiaal in warenhuis Vanderveen. Als tijdens de uitverkoop worden de kunstwerken van VTNL gepresenteerd in rekken, graaibakken en ander winkelmateriaal. Daarnaast toont oud archiefmateriaal de historie van het warenhuis Vanderveen.

Op zaterdag 8 november 2014 was voor het eerst de VTNL-film te zien, gemaakt door filmmaker Rik Boer in samenwerking met Kitty Boon en de andere leden van VTNL. De film biedt een interessant en inspirerend beeld van onze kunstenaars en hun werk. De onderstaande foto's van VTNL-lid Kitty Boon geven een mooi beeld van 'the making of'.

Op de website van Vries.nu staat een mooi verslag van de opening van de VTNL-expositie 'Stil (l)even' in het gemeentehuis te Vries op 22 mei 2014.